Nieuwsbrief FIAN Belgium - april 2022

Nieuwsbrief FIAN Belgium - april 2022

Beste FIANista’s!

In een tijd waarin de agro-industrie haar macht over onze voedselsystemen verder uitbreidt, staan wij getrouw op de bres voor ons milieu, onze biodiversiteit en onze voedselsoevereiniteit!

Op vrijdag 15 april voeren we actie in Halle tegen de aankoop van landbouwgronden door de Colruyt groep. Dit in het kader van de Internationale Dag van de Boerenstrijd. Kom mee actievoeren ter ondersteuning van onze boer.inn.en!

In deze nieuwsbrief vind je de nieuwe beleidsnota over de toegang tot grond, een struikelblok voor agro-ecologische boer.inn.en waar dringend werk van gemaakt moet worden.

En tot slot ook een terugblik op de actie tegen het FFA en enkele nieuwe studies en persverklaringen.

Tot vrijdag!
FIAN Belgium

Mobilisatie Oproep 15.04.22

15 april 2022 10h30

Mobilisatiedag: Internationale Dag Van de Boerenstrijd 2022

Bevrijdingsplein Halle Bezoek de Facebook-evenementpagina : https://fb.me/e/1zKyNXgTc voor alle praktische informatie !

Zo gaat het bij Colruyt: we zetten goeie waarden op tafel! Dat zijn mooie principes, ware het niet dat Colruyt synoniem is aan lokaal- en greenwashing ... want de schattige en naïeve reclamecampagnes van Colruyt hebben het niet over wat er in werkelijkheid recht onder onze neus gebeurt: Colruyt koopt volop landbouwgronden in België, en net als vele andere grote agro-bedrijven zal Colruyt hiermee zijn macht over de volledige voedselketen vergroten door alle schakels van grond tot bord onder controle te hebben. Bekijk de oproep voor de actie op FACEBOOK

Beleidsnota: agro-ecologische boer.inn.en hebben nood aan grond

De toegang tot landbouwgrond voor agro-ecologische boer.inn.en is essentieel voor de transitie naar een ecologisch en sociaal rechtvaardig voedselsysteem. Er bestaat in Vlaanderen te weinig wetgeving om landbouwgrond voor landbouw te vrijwaren en de toegang ervan voor boer·inn·en te verzekeren. In deze beleidsnota analyseren De Landgenoten en FIAN Belgium de struikelblokken en bieden mogelijke oplossingen om tot een beleid te komen dat deze broodnodige transitie bevordert.

RSPO certificate for Socfin in Sierra Leone despite blatant land conflict

Freetown, Brussels, Amsterdam [18 March 2022] - The Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) certified the Socfin subsidiary in Sierra Leone in January 2022, in spite of numerous land conflicts, violence against human rights defenders and grievances on pollution and other forms of environmental harm from affected communities. This certification is next in line of a number of highly controversial certifications of the SOCFIN group in Nigeria, Cameroon and Ivory Coast. RSPO is totally biased in favor of the industry and is not fit for purpose to guarantee sustainability and respect for human rights in palm oil supply chains.

Wereldwijde voedselcrisis: hoog tijd om biobrandstoffen uit voedsel te weren aan Belgische pomp

Brussels 17 maart 2022 - De afgelopen jaren is het verbruik van biobrandstoffen uit voedselgewassen sterk toegenomen in België. Dat blijkt uit een gedetailleerd rapport over het verbruik van biobrandstoffen, dat een coalitie van ngo’s vandaag publiceert. Biobrandstoffen uit voedsel, die bijgemengd worden bij de diesel of benzine die je tankt, hebben desastreuze gevolgen voor de wereldwijde voedselzekerheid, voor het klimaat en de biodiversiteit, en voor de mensenrechten in het Globale Zuiden. Ook niet onbelangrijk vandaag: dit kwalijke biobrandstoffenbeleid leidt tot een meerkost aan de pomp. De ngo’s roepen de federale regering op om de publieke steun voor dit type van biobrandstoffen versneld uit te faseren.

Joint Statement on the revision of the sustainable use of pesticides directive

February 28, 2022 - We, the undersigned organisations, are deeply concerned about the lack of ambition in the proposal on the “Sustainable Use of Plant Protection Products” that the European Commission is planning to launch on 23 March. Given that the Directive on the Sustainable Use of pesticides (SUD) has failed to deliver on reducing the use of pesticides in the EU, it is high time for the Commission to introduce a proposal which will drive the transition towards agroecological food systems that protect biodiversity and human health.

  • Download this statement in English

ING loopt weg voor haar verantwoordelijkheid

Amsterdam, 7 april - In 2019 diende Milieudefensie, samen met zusterorganisaties WALHI en SDI, een klacht tegen de ING Group in. Dit gebeurde bij het Nederlandse Contact Punt (NCP) voor de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen. De klacht gaat over het financieren door ING van drie palmoliebedrijven: Noble Group, Bolloré Group/Socfin en Wilmar International. Deze bedrijven zijn verantwoordelijk voor grootschalige verwoesting van tropisch regenwoud (Noble), landroof (Bolloré) en kinderarbeid (Wilmar).

[AFTERMOVIE] Terugblik op de actiedag NoFFA

Meer dan 200 mensen demonstreerden op 15 maart op de Mont-des-Arts in Brussel om de schadelijke invloed van de lobbygroepen van de agro-industrie op ons landbouwbeleid aan de kaak te stellen. Met de steun van meer dan 50 lokale en internationale organisaties klaagt het maatschappelijk middenveld dit "greenwashing"-evenement aan dat tot doel heeft de invloed van de chemische industrie en de agro-voedingsindustrie te vergroten op het Europese landbouwbeleid. Een terugblik op een geslaagde actiedag.

© FIAN Belgium — 2022