[Oktober] Maak een einde aan de straffeloosheid van transnationale ondernemingen
 FIAN Belgium

[Oktober] Maak een einde aan de straffeloosheid van transnationale ondernemingen

Vandaag start de 5e onderhandelingssessie voor een bindend VN-verdrag rond bedrijven en mensenrechten. Dit verdrag zou een grote stap voorwaarts betekenen in de strijd tegen de straffeloosheid van bedrijven die inbreuken op de mensenrechten begaan of het milieu vernielen. Meer dan honderd organisaties en vertegenwoordigers van getroffen gemeenschappen zijn aanwezig in Genève om de onderhandelingen te volgen en duidelijk te maken waarom dit verdrag er zo snel mogelijk moet komen.

De stand van zaken van het recht op voedzaam voedsel 2019

Het Global Network for the Right to Food and Nutrition, met de steun van haar secretariaat FIAN International, publiceert het eerste State of the Right to Food and Nutrition Report. Dit rapport heeft tot doel om verder te gaan dan de cijfers en inzicht te geven in hoe het recht op voedzaam voedsel het afgelopen jaar is geëvolueerd.

Honderden middenveldorganisaties klagen de overname van de VN door het Economisch Mondiaal Forum aan

240 middenveld organisaties en 40 internationale netwerken hebben de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) opgeroepen om een einde te maken aan de strategische partnerschapsovereenkomst die de VN onlangs afsloot met het Wereld Economisch Forum (WEF). De oproep, die in een open brief werd geformuleerd, veroordeelt de overeenkomst die "de Verenigde Naties deligitimeert en leidt tot de verzwakking van de rol van staten in de mondiale besluitvorming".

Positionering in verband met de sociaal-economische en politieke situatie in Ecuador

FIAN Belgium steunt en verspreidt het standpunt dat FIAN Ecuador publiceerde over de bijzonder zorgwekkende situatie in het land na 8 dagen volksopstand.

5e onderhandelingssessie voor het bindend Verdrag bedrijven en mensenrechten

Op 14 oktober start de 5e onderhandelingssessie van de intergouvernementele werkgroep belast met het uitwerken van een bindend verdrag rond bedrijven en mensenrechten. Het doel : een verdrag dat staten verplicht om Transnationale en andere ondernemingen te reguleren met betrekking tot hun impact op de mensenrechten en het milieu. Dit proces vormt een historische kans om de straffeloosheid van transantionale bedrijven aan te pakken, inbreuken op de mensenrechten door bedrijven te voorkomen en het huidige machtsonevenwicht tussen mensen, de planeet en bedrijven te verkleinen. Dit jaar wordt een beslissend jaar : Er zal nu echt onderhandeld worden.

© FIAN Belgium — 2019