[Juni] Nyeleni publiceert handboek om lokale landstrijd te ondersteunen
 FIAN Belgium

[Juni] Nyeleni publiceert handboek om lokale landstrijd te ondersteunen

“Ethische” financiering van ING en Belfius in palmoliebedrijf ondanks landroof, ontbossing en schending van mensenrechten

De RTBF onthult hoe het palmoliebedrijf Socfin op grote schaal de mensenrechten schendt. Dit nieuwe onderzoek bevestigt eerdere aanklachten van NGO’s van over de hele wereld. Zowel Belfius als ING blijven al jaren doof voor de klachten en ondersteunen Socfin zelfs via zogenaamde ethische bankfinancieringen. Verschillende Belgische organisaties roepen bezorgde burgers op om hun bank hierop aan te spreken.

Bedrijven en mensenrechten : de lessen van de pandemie

De Europese Commissie wil werk maken van wetgeving die bedrijven verplicht om mensenrechten en milieunormen te respecteren in al hun activiteiten en over hun hele toeleveringsketens. Een grote stap vooruit, die ngo’s en vakbonden toejuichen. Bindende regels zijn noodzakelijker dan ooit, nu de COVID-19-crisis de limieten van ongereguleerde globalisering blootlegt.

#Yes2Agroecology

De Belgische ontwikkelingssamenwerking besteedt amper 16% van landbouwbudget aan agro-ecologische landbouw.
Een pas verschenen rapport van de UCLouvain bewijst dat agro-ecologie geen prioriteit is voor de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Olivier de Schutter, professor en VN rapporteur voor extreme armoede en mensenrechten en voormalig VN rapporteur voor het recht op voedsel werkte mee aan dit onderzoek : "Hoewel de Belgische ontwikkelingssamenwerking aanzienlijke bedragen investeert in (...)

Jaarverslag FIAN Belgium 2019

Lees hier het jaarverslag van FIAN Belgium van het jaar 2019.
"2019 zullen we ons herinneren als het jaar van de criminaliseren met een rechtszaak die werd aangespannen tegen onze organisatie en sommige medewerkers.
De beschuldiging : het documenteren van mensenrechtenschendingen van personen/gemeenschappen die het slachtoffer zijn van landroof in Sierra Leone.
Ons antwoord : Wij zullen niet zwijgen !"

Nyeleni publiceert handboek om lokale landstrijd te ondersteunen

De Nyéléni-beweging voor voedselsoevereiniteit in Europa en Centraal-Azië (Nyéléni ECA) publiceert een praktische handleiding om de strijd voor land van kleinschalige producenten en lokale gemeenschappen te ondersteunen.

Monitor de impact van het coronavirus en de genomen maatregelen

FIAN International publiceert een toolkit om activisten en gemeenschappen te helpen de impact van de COVID-19-crisis op hun recht op voedsel te meten. Deze toolkit wordt door FIAN International en haar partners over de hele wereld gebruikt om schendingen van het recht op voedzaam voedsel te monitoren en om positieve ervaringen en alternatieve oplossingen te identificeren.

© FIAN Belgium — 2020